Turvallisuuspalkitut 2024

Vuoden 2024 Finnish Security Awards -turvallisuuspalkinnot jaettiin Ritarihuoneella. Tässä on esitelty palkitut.

Elämäntyöpalkinto

Mikko Saastamoinen 

Saastamoinen toimi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vuoromestarina. Hän menehtyi pyörälenkillä rattijuopon yliajamana Kangasniemellä 2.10.2024. Saastamoinen oli poikkeuksellinen henkilö, joka oli omistautunut tieliikennepelastamisen ja uusien teknologioiden edistämiselle. Hän sai Suomen Palopäällystöliiton ansiomitalin vuonna 2017. Vuoden Palomieheksi vuonna 2020 valittu Saastamoinen ei ainoastaan työskennellyt pelastustehtävissä, vaan hän myös koulutti ja inspiroi monia kollegoitaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Saastamoinen toimi CTIF Extrication and New Technology -komission jäsenenä vuodesta 2015 ja puheenjohtajana vuodesta 2021 alkaen. Saastamoinen halusi työllään varmistaa, että pelastushenkilöstö on valmistautunut kohtaamaan yhä monimutkaisempia onnettomuuksia. Saastamoisen koulutustoiminta auttoi monia ymmärtämään, miten uusia käyttövoimia hyödyntävien ajoneuvojen, kuten sähkö- ja kaasuautojen, erityispiirteet vaikuttavat pelastustyöhön. Hänen työnsä kansainvälisissä projekteissa, kuten kansainvälisen käyttövoimatarroja koskevan standardin laatimisessa, on ollut merkittävää ja vaikuttavaa. Saastamoisen muisto elää jokaisessa hänet tunteneessa, ja hänen työnsä vaikuttaa tieliikennepelastamisessa pitkälle tulevaisuuteen.

Vuoden turvallisuusteko

Järjestyksenvalvojien, Aatu Röntysen ja Pyry Mitrusen, toiminta kauppakeskus Valkeassa 

Oulussa kauppakeskus Valkeassa tapahtui puukkohyökkäys 13.6.2024, jossa 33-vuotias mies puukotti 12-vuotiasta poikaa. Yksi kauppakeskuksen järjestyksenvalvojista oli tilanteen välittömässä läheisyydessä ja pääsi siten aloittamaan ensiavun antamisen uhrille heti. Toinen järjestyksenvalvoja sai otettua puukotuksesta epäillyn tekijän kiinni ja siten estettyä lisävahingot muille asiakkaille ja kauppakeskuksen henkilöstölle. Järjestyksenvalvojat toimivat tapahtuneessa erinomaisesti ja tehokkaasti. Heidän ammattitaitonsa sekä ensiavun antamisessa uhrille että tekijän nopeassa kiinniottamisessa oli ensiarvoisen tärkeää.

Turvallisuusyhteistyön edistäjä

SFS:n standardointiryhmä SFS/SR 211 Yhteiskunnan turvallisuus

SFS:n standardointiryhmä SFS/SR 211 Yhteiskunnan turvallisuus ottaa osaa sekä eurooppalaiseen että maailmanlaajuiseen turvallisuusalan standardointiin. Fokus on erityisesti laaja-alaisessa yhteiskuntaa ja yhteisöjä koskevassa kokonaisturvallisuudessa, kriisinkestävyydessä sekä turvallisuuspalveluissa. Vuonna 2021 TEMET lähestyi standardointiryhmää ajatuksenaan saada aikaiseksi kansainvälinen ISO-standardi väestönsuojille, joka palvelisi alaa ja erityisesti väestönsuojien hankkijoita, asettamalla riman niiden laadulle kaikkialla maailmassa. Asiaa haluttiin edistää, koska maailmalla on tiedossa tapauksia, joissa on suunniteltu ja rakennettu väestönsuojia, jotka eivät todellisessa kriisitilanteessa selviytyisi tehtävästään. SFS:n standardointiryhmä vei aloitteen ISO:lle, jossa siitä äänestettiin. Työkohde hyväksyttiin, ja sen laadintaa varten perustettiin kansainvälinen työryhmä, jossa johtovastuu asetettiin suomalaisille. Standardi julkaistiin loppukesällä 2024. Kyseessä on kansainvälisellä vapaaehtoisyhteistyöllä aikaan saatu standardi, joka tulee hyödyttämään neutraalisti koko turvallisuusalaa kaikkialla maailmassa varmistamalla osaltaan, että väestönsuojat suunnitellaan ja rakennetaan tavalla, jonka myötä ne toteuttavat niiden ensisijaista tehtäväänsä eli suojaavat ihmishenkiä. 

Turvallisuustyön vapaaehtoinen

Pelastakaa Lapset ry:n Huippula-palvelu

Digitaalisuus on tuonut lasten elämään uusia mahdollisuuksia, mutta myös uhkia. Pelastakaa Lapset ry on tunnistanut lasten tarpeen uudenlaiselle osaamiselle ja tiedolle. Ratkaisuna järjestö tarjoaa kaikille Suomen koululaisille ilmaisen Huippula-palvelun. Jo 236 koulua on ottanut palvelun käyttöönsä. Huippula on helppo, hauska ja turvallinen tapa vahvistaa lasten digitaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden välttämättömiä tietoja ja taitoja. Palvelu lisää lapsen ymmärrystä omasta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta verkossa. Opettajille ja huoltajille on tarjolla tietoa ja taitoja, joilla edistää lasten verkkoturvataitoja.  

Turvallisuusalan valopilkku

Kimmo Rousku 

Rousku on digitalisaation sekä kyber- ja digiturvallisuuden tunnustettu asiantuntija. Hänellä on 40 vuoden kokemus ICT-palvelutuotannon sekä digi- ja kyberturvallisuuden asiantuntija- ja johtamistehtävistä. Rousku toimii tällä hetkellä Digi- ja väestötietovirastossa VAHTI-johtoryhmän pääsihteerinä ja vastaa sen operatiivisen toiminnan johtamisesta. Rousku on toiminut myös sivutoimisena luennoitsijana ja kouluttajana vuodesta 1985 saakka. Lisäksi hän on ollut mukana tuottamassa yli 20 alan tietokirjaa. Tällä hetkellä Rousku on erityisen innostunut tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista toiminnan tehostajana ja uudistajana. Lisäksi hän jakaa avoimesti oppeja verkkorikollisuuden toimintamalleista, myös silloin kun ne kohdistuvat häneen ja hän on menettänyt rahaa. Hänellä on aina pilke silmäkulmassa, ja hänen hauskat esityksensä digitaalisesta maailmasta piristävät ja inspiroivat. Rousku onkin todellinen turvallisuusalan valopilkku, kun hän tuo valoa ja positiivista energiaa aina eri tilaisuuksiin ja seminaareihin. 

Vuoden turvallisuustutkija

Mikko Aaltonen

Aaltonen on toiminut Itä-Suomen yliopiston kriminologian professorina vuodesta 2020. Hän toimii esihenkilönä rikos- ja prosessioikeuden ja rikollisuuden tutkimuksen oppiaineessa. Sitä ennen hän työskenteli virkamiehenä oikeusministeriössä. Aaltonen on kansainvälisesti arvostettu kriminologi, joka hyödyntää tutkimuksissaan laajoja rekisteriaineistoja. Suomesta on tullut yksi rekisteritutkimuksen edelläkävijämaista, etenkin rekisterilinkkaustutkimuksen, jossa yhdistetään aineistoja eri tietolähteistä. Aaltosen omassa tutkimuksessa vaikuttavuuden tutkiminen on kestoteema. Parhaillaan hän on mukana ACElife-hankkeessa, joka on strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama pitkä tutkimushanke. Siinä tutkitaan lapsuuden haitallisia kokemuksia ja niiden vaikutuksia myöhempään elämään sekä rikosoikeudellisen että lastensuojelujärjestelmän kykyä vastata ongelmiin. Toinen merkittävä tutkimushanke on ollut Akatemian rahoittama CRIMCAR-hanke, jossa tutkittiin suomalaisten rikosuria ja niiden muutosta pitkällä aikajänteellä. Elämänkaaritarkastelun avulla pyritään ymmärtämään, millä tavalla seuraamukset kasaantuvat samoille ihmisille ja minkälaisia jatkumoita siinä on.

Tulevaisuuspalkinto

Varjo Technologies Oy 

Varjo Technologies Oy on suomalainen yritys, joka keskittyy korkealuokkaisten virtuaalitodellisuuden (VR), lisätyn todellisuuden (AR) ja yhdistetyn todellisuuden (XR) näyttöjen kehittämiseen. Yritys perustettiin vuonna 2016, ja se on tunnettu erittäin tarkasta kuvanlaadusta, jota hyödynnetään erityisesti ammattilaiskäytössä, kuten ilmailussa, autoteollisuudessa, suunnittelussa, terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Varjon tavoite on luoda VR- ja AR-laseja, jotka pystyvät tuottamaan ”ihmissilmän tarkkuuden”, mahdollistaen digitaalisen sisällön kokemisen ikään kuin se olisi oikeaa. Varjo on tehnyt yhteistyötä useiden teollisuuden jättiläisten kanssa, kuten Boeingin, Volvon, Audin, Siemensin ja Lockheed Martinin, luodakseen räätälöityjä ratkaisuja, jotka vastaavat vaativien ammattikäyttäjien tarpeisiin.

Vuoden turvallisuuskonsultti

Mikko Laiso

Laiso on monipuolinen teknisen turvallisuuden asiantuntija, jolla on vuosien kokemus turvallisuuden eri toimialoilta ja tehtävistä. Hän on ollut perustamassa Rambollille turvallisuustekniikan asiantuntija- ja koulutusyksikköä. Laiso on arvostettu niin asiantuntijana kuin persoonana asiakkaiden, kollegoiden sekä järjestelmätoimittajien keskuudessa. Hän on myös systemaattisesti kehittänyt osaamistaan jatkuvalla opiskelulla ja suurella kiinnostuksella tekniseen kehitykseen.

Vuoden turvallisuuspäällikkö

Joonas Nuutinen

Nuutinen valittiin vuonna 2022 Normet Oy:n Iisalmen tehtaan turvallisuuspäälliköksi. Hänellä on yli viiden vuoden kokemus Normetin tuotannon esihenkilötehtävistä eri osastoilta, mikä on antanut hänelle syvällisen ymmärryksen tuotannon prosesseista ja työntekijöistä. Tämä tekee hänestä helposti lähestyttävän ja vaikuttavan turvallisuuspäällikön, joka kehittää turvallisuutta tiiviissä yhteistyössä työntekijöiden kanssa. Nuutisen johdolla Iisalmen tehtaan turvallisuuskulttuuri on kokenut merkittävän positiivisen muutoksen. Hänen lähestymistapansa turvallisuuteen onkin ainutlaatuinen hänen ajankäyttönsä ja läsnäolonsa ansiosta. Hän viettää suuren osan ajastaan tuotannossa, keskustellen työntekijöiden kanssa ja luoden avointa turvallisuuskulttuuria. Tämän ansiosta turvallisuushavainnot ovat kasvaneet ja tapaturmat vähentyneet. Nuutinen on jatkuvasti kehittänyt osaamistaan osallistumalla säännöllisesti koulutuksiin. Hän on myös aktiivinen Nolla tapaturmaa -foorumissa ja osallistuu alan tapahtumiin.

Vuoden turvallinen organisaatio

Viking Line 

Viking Line on parantanut merkittävästi laivojensa turvallisuutta sekä matkustajien että henkilöstön kannalta. Yritys on ollut johtavana osallistujana EU:n osarahoittamassa SecurePax-turvallisuushankkeessa. Hankkeeseen kuului pilotteja, joissa käytettiin teknisiä ratkaisuja matkatavaroiden ja ruumiin läpivalaisuun sekä kasvojentunnistukseen matkustajaterminaaleissa. Viking Line on maailman ensimmäinen varustamo, joka on asentanut Elotecin innovatiivisen Elocare-hengitystutkan laivojen kiinniottotiloihin, mikä mahdollistaa elintoimintojen seurannan kuolemantapausten ehkäisemiseksi. Lisäksi tiloihin on asennettu hätäviestintäjärjestelmä, joka helpottaa kaksisuuntaista viestintää. Viking Line on myös kouluttanut henkilökuntaansa terrori-iskujen ja väkivaltaisten tapahtumien käsittelyyn. Turvallisuustietoisuuden ja -valmiuksien parantaminen henkilökunnan keskuudessa on yksi Viking Linen ensisijainen tavoite. Lisäksi Viking Line osallistuu aktiivisesti rajat ylittävään turvallisuusyhteistyöhön Suomen, Ruotsin ja Viron viranomaisten kanssa.

Vuoden turvallisuusyritys

Elektro-Arola Oy 

Hälytys- ja viestintätekniikan laitteiden ja järjestelmien suunnitteluun ja valmistukseen erikoistunut Elektro-Arola Oyperustettiin vuonna 1974. Perheyrityksessä yrittäjinä toimivat veljekset Kalle ja Antti Arola. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee noin 20 henkilöä. Yrityksen ensimmäinen oma tuote oli elektroninen hälytyssireeni ajoneuvoihin, joka tuli markkinoille pari vuotta yrityksen perustamisen jälkeen. Seuraava merkittävä tuote oli hälytysten vastaanottolaite. Se mahdollisti langattomasti aluehälytyskeskuksista annettavat hälytykset alaisille palokunnille. Ohjelmistokehityksen rooli on kasvanut, ja nykyään yrityksen tuotteista suuri osa on ohjelmistopohjaisia. Monilla teollisuudenaloilla on käytössä useita eri järjestelmiä, jotka eivät kommunikoi keskenään. Tähän tarpeeseen yritys on kehittänyt monikanavaisen hybridihälyttämisjärjestelmän, joka yhdistää kaikki hälytykset yhteen käyttöliittymään. Yrityksen liikevaihto on ollut vuosittain tasaisesti noin 3 miljoonaa euroa. Yritys on tehnyt hyvää tulosta. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Turengissa.

Vuoden tietoturvapäällikkö

Juha Malmivaara

Malmivaara toimii Tampereen korkeakouluyhteisön tietoturvapäällikkönä. Hän on arvostettu ajatusjohtaja ja edelläkävijä valtakunnallisesti koulutuskentällä. Hän on työskennellyt tietoturvan parissa vuodesta 1988 ja tuoreeltaan useissa verkostoissa, kuten yhdessä VAHTI-työryhmässä varapuheenjohtajana. Hän on tehnyt töitä myös huoltovarmuuden parissa vastaamalla Elenia-sähköverkkoyhtiön tietoturvasta. Malmivaara on vastannut myös YO-ISACin muodostamisesta vuonna 2024, jossa ovat edustettuina lähes kaikki Suomen yliopistot, ja tiedonvaihtoryhmä toimii kyberturvallisuuskeskuksen verkostokumppanina. Malmivaara on todellinen asiantuntija, joka on aina ollut valmis verkostoitumaan ja jakamaan ajatuksiaan muillekin organisaatioille. Malmivaara on onnistunut nostamaan tietoturvan merkitystä ja tietoisuutta koko korkeakoulukentässä.

Vuoden tietoturvateko 

Cyber Citizen -hanke ja siinä kehitetty koulutusympäristö

Liikenne- ja viestintäministeriö kilpailutti vuonna 2022 saamallaan EU-elpymisrahoituksella Aalto-yliopiston toteuttamaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ainutkertaista Cyber Citizen -koulutusympäristöä kyberturvallisuuden kouluttamiseksi EU-alueella. Cyber Citizen -hanke on luonut kyberturvallisuuden perustaitojen oppimismallin ja siihen perustuvan oppimisportaalin. Portaalista löytyy eri kohderyhmät huomioivaa sisältöä, kuten kyberturvatietoisuutta lisäävä peli, verkkokursseja kyberturvallisuudesta ja informaatioturvallisuudesta, artikkeleita, visailuja ja paljon muuta. Oppimisportaalin opetuksellisten ja viestinnällisten elementtien avulla parannetaan eurooppalaisten valmiuksia toimia turvallisesti verkottuneessa maailmassa. Hanke on julkaissut 31.10.2024 Secport-portaalin ja Cyber City Tycoon -pelin suomeksi; loppuvuoden aikana ne julkaistaan myös muilla kielillä. Hanke on erinomainen esimerkki Suomen korkeatasoisesta kansalaisten kyberturvaosaamisen ja opetusalan sovelluskehittämisestä, jota nyt luotujen palveluiden avulla voidaan välittää muualle Eurooppaan. Palvelukokonaisuus on herättänyt kiinnostusta myös laajasti EU-alueen ulkopuolella. 

Vuoden vartija 

Tiina Siiri

Siiri on tehnyt mittavan 34 vuoden uran Securitaksella. Vuosien varrella hän on työskennellyt monipuolisesti erilaisissa vartiointialan työtehtävissä. Tällä hetkellä Tiina toimii kohde-esimiehenä Uudessakaupungissa. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat vartioinnin lisäksi tiimin ohjaaminen ja johtaminen esihenkilönä sekä kohteen toiminnan kehittäminen tiiviissä yhteistyössä asiakkaan edustajan ja yhtiön muiden vastuuhenkilöiden kanssa. Tiina on uransa varrella vahvistanut ammatillista osaamistaan kouluttautumalla. Hän on rauhallinen ja määrätietoinen työssään. Oma aktiivisuus ja kokemus ovat tuoneet hänelle varmuutta selvitä haasteista, ja kykyä löytää ratkaisuja erilaisissa tilanteissa. Tiina on erittäin pidetty ja arvostettu työkaveri ja esihenkilö, joka jaksaa kärsivällisesti opastaa työntekijöitä positiivisuuden kautta. Hänelle on tärkeää, että kaikkia kohdellaan tasavertaisina työyhteisön jäseninä. Tiinan keskeinen vahvuus on asiakaspalvelutaidot, joista usein saadaan kehuja asiakkailta.